2017. augusztus 27., vasárnap

Ság-hegyi izzadás

Azt talán sokan tudják, hogy ez az ország egyetlen hatalmas mészkő víznyelő - amiben csak itt-ott van egy pöttynyi komolyan vehető kőzet. Ennek az itt-ottnak részei a Balaton-felvidék többmillió évvel ezelőtt aktív vulkáni tanúhegyei, melyek közül egy elég nyugatit, a Celldömölk mellett emelkedő Ság-hegyet látogattuk meg ma.



A láda Natura2000 területen található!

A hegy lábánál található magyarország egyetlen vulkáni látogatóközpontja. Alapvetően a vulkánokról mindenki hallott/olvasott már, így úgy tűnhet, unalmas a téma. Ez az épület viszont több, mint egy órára lekötött minket.

Már kívülről is, hiszen egy szürke betonkockáról van szó egy puszta terület kellős közepén - ez még lehet, hogy tudatos is volt, így a negyven fokos kánikulában egy milliméter árnyék nélkül megközelíteni a komolyan ijesztő épületet elég perzselő élmény volt.

(Csináltam képet az épületről is, eskü, de egyszerűen nem találom - még a telefonom is túlmelegedett, gondolom, így el is felejtette a képet.
Ezért kénytelen vagyok a vulkánház oldaláról lopni egyet.)


Az épület belül is meglepő, csupasz betonfalak és acél, mégis, a hangulata megvan. Az interaktivitásra nagy súlyt fektetnek, van itt gejzír és vulkánszimulátor, valamint földrengésszimulátor is, ahol a saját építményeinkre ható erőket is ki lehet próbálni.




Többek között a naprendszerben fellelhető egyéb vulkáni tevékenységről is egy egész teremnyi interaktív anyag szól:


A vulkánháztól rövid úton fel lehet jutni a hegyre. Sajnos, a láda nem drive-in, bizony, komoly sétára van szükség a legfentebbi parkolási lehetőségtől - ráadásul az ide vezető út is 19%-os emelkedőn vezet fel.
A túristaszállónál leparkolás után még egy marha meredek lejtőt kell megmászni, így aki ide készül, tegyen egy túracipőt is a dobozba, csizmában ez a séta elég komolyan ellenjavallt. A régi bánya és a kráter területéig legalább 3-400 métert kell gyalogolni, bár inkább a mászni kifejezés használata helyénvalóbb lenne.
Annak ellenére, hogy az út széles, bazaltzúzalékkal borított, mégis tilos a behajtás, a kezdeténél sorompóval van lezárva, a terület Natura2000 besorolás alá esik.

Aki felmászik a tetőre, annak viszont ilyen látványban lesz része:









És a kráter két megmaradt csonka kúpja mellett található az egyik legmagasabb magyar Trianon-emlékmű is, amely 19 méter magas:


A láda persze a hegytetőnek a felvezető úttól legtávolabb eső részére került. Így negyven fokban pont olyan érzés volt, mint egy működő tűzhányó kráterében kutyagolni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése